Select Page

Njemačka Komisija E znanstveni autoritet za ljekovita sredstva, priznala je ginseng kao tonik protiv slabosti i umora, koristan za oporavak organizma od bolesti i napora te općenito za jačanje fizičkih i mentalnih sposobnosti.

U stručnoj literaturi ginseng se spominje kao stimulans, što on zapravo i je, a ima i adaptogena svojstva. Posebna snaga korejskog ginsenga je u tome što sadrži više od 30 vrsta triterpenskih glikozida, poznatih pod nazivom ginsenozidi. To su aktivne tvari koje imaju svestran učinak na organizam, kaže fitoaromaterapeut i nutricionist Goran Smirčić u članku “Ginseng – tonik protiv slabosti i umora”.

Prvi zapisi o primjeni ginsenga u tradicionalnoj kineskoj medicini potječu još iz 2743. godine prije Krista.

Ginseng je višegodišnja biljka koja naraste do 50 centimetara. Ima uspravnu, tanku i nerazgranatu stabljiku koja na vrhu ima cvat od bijelih do cvjetića zelenkaste boje, a listovi su dlanasto razdijeljeni. Plodovi su svijetlocrvene bobice.

Radi se o biljci koja raste sporo, a korijen se bere kada je biljka stara od tri do šest godina. Korijen je cilindričan, blijedožut, podijeljen na krupnije primarno korijenje s korjenčićima.

Preparati ginsenga uglavnom se primjenjuju u obliku ekstrakata dobivenih iz korijena ili kao osušeni korijen koji može biti cijeli ili narezan.

error: Content is protected !!