Crveni korejski ginseng u Aziji se tisućljećima tradicionalno koristi u pripremi raznih jela i pića jer se smatra da ima dobra nutritivna svojstva i blagotvorno djelovanje na jačanje imunološkog sustava, smanjenje umora, da može imati pozitivan utjecaj na mentalne funkcije poput koncentracije, pamćenja i raspoloženja, odnosno da poboljšava kognitivne sposobnosti i povećava budnost. 

Poznata je, naime, legenda o otkriću ginsenga koja potječe iz korejske mitologije. Kako kaže priča, jedna od mnogih, kralj Dongmyeong, osnivač kraljevstva Goguryeo, pronašao je ginseng dok je tražio kako izliječiti svoje vojnike. Vojnici su bili izmučeni, bolesni, ranjeni, ali su se brzo oporavili nakon što su pojeli korijen ginsenga kojeg je pronašao u šumi. Od tada se ginseng smatra svetom biljkom koja donosi dugovječnost, vitalnost i zdravlje.

Osim ove legende, postoje i druge priče i mitovi o otkriću ginsenga u različitim azijskim kulturama, ali legenda o kralju znanom i kao Jumong jedna je od najpoznatijih.

Jedna od legendi kaže da je prije otprilike 1500 godina u jugoistočnoj Koreji živio jedan siromašni učenjak. Kad je bio vrlo mlad ostao je bez oca, te je živio sam s majkom. Jednoga se dana jako razboljela. Bila je toliko bolesna da je samo ležala u krevetu.

Pokušavao joj je pomoći na sve načine. Tražio je lijek, ali ništa nije pomagalo. Njezino se stanje pogoršavalo te je sin, koji joj je bio jako privržen, odlučio napustiti selo i otići u pećinu Gwaneum-gul što se nalazila na planini Jinaksan, kako bi tamo stotinu dana molio za njezin oporavak.

Jednoga mu se dana u snu obratio bog planine i otkrio mu da na liticama Guksabonga treba pronaći biljku koja ima crvene bobice,  crveni plod.

– Uzmi njezin korijen, skuhaj ga i daj majci da to pije. Tvoja će se želja ostvariti, ona će se ubrzo oporaviti.

Učenjak učini kako mu je rečeno. Pronađe na litici biljku kakvu je vidio u snu, iskopa njezin korijen, a od njega pripravi lijek svojoj majci.

Kad se zdravlje njegove majke konačno popravilo, počeo je uzgajati ginseng.

Mnogi su običaji povezani s uzgojem ginsenga. Najčešći su Topje i Samjangje, molitve za dobar urod ginsenga, dok je Gaesamje tradicionalna ceremonija koja se održavala na mjestu sadnje ginsenga.

Jedna od zanimljivosti vezana uz Samjangje što se održava sredinom svibnja, je da se osobama koje su doživjele nešto ružno ili svjedočile teškom događaju ne dozvoljava da priđu nasadima ginsenga.

Svake godine, 3. siječnja održava se Topje. Ako bi se dogodilo nešto loše tog dana, ako bi netko primjerice preminuo, molitva bi se odgađala za idući mjesec. Ipak, kako je u novije vrijeme teško izbjeći baš sve negativne događaje, Topje se ipak održi 3. siječnja u 18 sati uz svinjske glave, kolač od riže i voće.

Od  šest godina starog korijena korejskog ginsenga dobiva se stopostotni tekući ekstrakt crvenoga ginsenga, koji sadrži kombinaciju ginsenozida Rg1 i Rb1, Rg33. Pakiranje koje je dostupno na hrvatskom tržištu ima 120 grama. Uobičajeno je uzimati od 1 do 3 grama dnevno koji se rastope u čaši hladne ili mlake vode, iako se može rastopiti i u ustima.

error: Content is protected !!
en_USEnglish