Select Page

Legenda kaže da je prije otprilike 1500 godina u pokrajini Geumsan, u jugoistočnoj Koreji, živio jedan siromašni učenjak, a zvao se Gang Namimyeon. Kad je bio vrlo mlad ostao je bez oca, te je živio sam s majkom. Jednoga se dana jako razboljela. Bila je toliko bolesna da je samo ležala u krevetu.

Sin joj je pokušavao pomoći na sve načine. Tražio je lijek, ali ništa nije pomagalo. Njezino se stanje pogoršavalo te je Gang, koji joj je bio jako privržen, odlučio napustiti selo i otići u pećinu Gwaneum-gul što se nalazila na planini Jinaksan, kako bi tamo stotinu dana molio za njezin oporavak.

Jednoga mu se dana u snu obratio bog planine i otkrio mu da na liticama Guksabonga treba pronaći biljku koja ima tri crvene bobice, tri crvena ploda.

– Uzmi njezin korijen, skuhaj ga i daj majci da to pije. Tvoja će se želja ostvariti, ona će se ubrzo oporaviti.

Učenjak učini kako mu je rečeno. Pronađe na litici biljku kakvu je vidio u snu, iskopa njezin korijen, a od njega pripravi lijek svojoj majci.

Kad se zdravlje njegove majke konačno popravilo, počeo je uzgajati ginseng podno planine Jinaksan (planina se smatrala svetom, pa se na njoj nije smjelo saditi) i tako je u Geumsanu počeo uzgoj ginsenga.

Planina Jinaksan (732 metra n.v.)  prvo je mjesto na kojem se u državi počeo uzgajati ginseng, na plantaži  Gaesamteo. Lokalno je stanovništvo vjerovalo da se radi o svetoj planini na kojoj boravi duh njihovog zaštitnika. Tamo su se nalazili nekoliko tisuća godina stari hram, kao i oltari ginsenga što potvrđuje kako su smatrali da ginseng ima svetu energiju i da njegovo uzgajanje nije uzgoj obične poljoprivredne kulture. Tome u prilog govori i Festival ginsenga, kao i Muzej ginsenga koji postoje u Geumsanu.

Mnogi su običaji povezani s uzgojem ginsenga. Najčešći su Topje i Samjangje, molitve za dobar urod ginsenga, dok je Gaesamje tradicionalna ceremonija koja se održavala na mjestu sadnje ginsenga.

Jedna od zanimljivosti vezana uz Samjangje što se održava sredinom svibnja, je da se osobama koje su doživjele nešto ružno ili svjedočile teškom događaju ne dozvoljava da priđu nasadima ginsenga.

Svake godine, 3. siječnja održava se Topje. Ako bi se dogodilo nešto loše tog dana, ako bi netko primjerice preminuo, molitva bi se odgađala za idući mjesec. Ipak, kako je u novije vrijeme teško izbjeći baš sve negativne događaje, Topje se ipak održi 3. siječnja u 18 sati uz svinjske glave, kolač od riže i voće.

Tvrtka Geumsan Dukwon osnovana je 2001. godine. Njihov brend SAMSIDAE usmjeren je na održavanje zdravlja u modernim vremenima, uz pomoć “funkcionalne hrane”, kao što je crveni ginseng namijenjen mladima, muškarcima, ženama koji žele aktivan i zdrav život.

Od četiri do šest godina starog korijena korejskog ginsenga dobiva se stopostotni tekući ekstrakt crvenoga ginsenga, koji sadrži kombinaciju ginsenozida Rg1 i Rb1, Rg33. Pakiranje koje je dostupno na hrvatskom tržištu sadrži najviše djelatnih tvari od svih proizvoda nu Europi, te ima 100 grama. Uobičajeno je uzimati od 1 do 3 grama dnevno koji se rastope u čaši hladne ili mlake vode, iako se može rastopiti i u ustima.

error: Content is protected !!