Select Page

Ginseng jajima se nazivaju ona jaja koja su snijela kokice koje su, između ostaloga, hranjene medicinskim biljkama, ginsengom u prahu, itd. Ta jaja uopće nemaju neugodan miris, a žumanjak ima tamniju žutu boju. Bogata su C vitaminom i ukusna.

Svaki dio ginsenga, osim ploda, je jestiv i koristi se u prehrani. Poznat je po izvrsnom okusu i nutritivnoj vrijednosti.

Svježi ginseng sadrži 70 do 75 posto vode i osnovni je sastojak proizvoda od ginsenga. Može ga se oprati i jesti sirovog, ili se od njega mogu raditi alkoholna pića. Može se i usitniti u blenderu pa staviti u mlijeko i piti zaslađenog s medom, ako je komu tako drago.

Onome tko se u to želi uvjeriti u kvalitete ove moćne biljke, najbolje je naručiti Ginseng Hanjeongsik (Table d’Hote), kako bi imao priliku kušati raznovrsna jela koja se pripremaju s ginsengom, kao što su ukiseljeni ginseng, ginseng u medu, ginseng kao začin.

Geumsan samgyetang je pileća juha s ginsengom. Kuha se od sastojaka koji se proizvode u čistim, nezagađenim područjima pokrajine Geumsan. Piletina i svježi ginseng miješaju se s rogovima jelena, kineskim datuljama (žižule), kestenima i raznim ljekovitim biljkama. Ovo jelo ne samo da je ukusno, nego i pomaže u oživljavanju tijela i poboljšanju zdravlja. Kažu da onaj tko proba pileću juhu iz Geumsana, sa svježim, visokokvalitetnim sastojcima, ju nikada neće moći zaboraviti.

Geumsan ginseng bijelo vino, odnosno Baekju proizvodi se već 600 godina od ginsenga koji je stariji od pet godina i borovih iglica koje fermentiraju 100 dana na niskim temperaturama.

Insameojuk jedan je od lokalnih specijaliteta u Geumsanu. Bio je to okrepljujući obrok koji se pripremao onima koji su bili fizički malaksali. Nekoliko vrsta ribe ulovljenih u rijekci Geumgang, kuhaju se satima s ginsengom, a kasnije se dodaju noodles, rezanci. Jedna zdjela riba s ginsengom daje osjećaj sitosti tijekom cijelog dana.

Jedno od jela koja dobro idu uz slatkovodnu ribu i ginseng je doribaengbaengi, vrlo hranjiv, s visokim sadržajem kalcija, minerala i vitamina, a lako probavljiv pa u njemu mogu uživati i djeca i starije osobe. Radi se o začinjenim friganim ribicama. Pogledajte kako se pripremaju i iznenadite ukućane.

error: Content is protected !!