Oduvijek se kad se govorilo o ginsengu govorilo i o seksualnosti. Obzirom se ginseng u Aziji koristi više od 2000 godina, bilo je sasvim dovoljno vremena da nastanu brojne legende. Pričaju se egzotične priče o čudotvornom korijenu, no u što vjerovati?

Jedno je sigurno: ginseng ima blagotvorno djelovanje, prvenstvo se to primjećuje kod muškaraca. Znanstvena istraživanja potanko objašnjavaju kako ginseng uopće može djelovati na erekciju.

“Erektilne smetnje (ili erektilna disfunkcija, odnosno raniji naziv impotencija) predstavljaju nemogućnost postizanja ili održavanja erekcije do završetka seksualne aktivnosti. Drugim riječima, muškarac ili uopće ne može postići erekciju, unatoč stimulaciji ili postigne erekciju, ali u tijeku seksualnog odnosa (najčešće pri pokušaju penetracije) dolazi do gubitka erekcije ili do oslabljenja erekcije, te muškarac i dalje ima povećan penis, ali on nije dovoljno tvrd da bi mogao penetrirati u ženu i imati zadovoljavajući seksualni odnos”, pojašnjava psihijatar i seksualni terapeut dr. Goran Arbanas u članku “Zaboravite Viagru, ginseng pomaže impotentnim muškarcima”.

S erektilnom se disfunkcijom, samo u Velikoj Britaniji, tijekom određenog životnog perioda susretne svaki deseti muškarac.

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu International Journal of Impotence Research.

Uzimanje azijskog ginsenga poboljšava seksualnu funkciju u muškaraca, osobito u slučaju erektilne disfunkcije. (2122). Sam mehanizam djelovanja još nije jasan, no smatra se da aktivni sastojci ginsenga – ginsenozidi, uzrokuju povećano otpuštanje dušičnog oksida koji širi krvne žile i omogućuje bolji protok krvi u penisu  (2324). Također, ginseng potiče vitalnost i izdržljivost organizma te se smatra da potiče libido u oba spola.

Studije potvrđuju da ginseng može biti koristan kod erektilne disfunkcije, a pozitivno djelovanje pripisuje se njegovoj moći da utječe na proizvodnju dušikovog oksida koji poboljšava opuštanje mišića te povećava cirikulaciju krvi (2425). Međutim, znanstvenici naglašavaju kako je potrebno provesti dodatne studije kako bi potvrdili na koji način djeluje ginseng kod erektilne disfunkcije (24).

Čini se da sastojci ginsenga mogu djelovati na oksidativni stres u krvnim žilama i tkivu penisa te na taj način vratiti normalnu seksualnu funkciju.

Jedna studija pokazala je da je 60 posto muškaraca koji su uzimali korejski crveni ginseng osjetila poboljšanje kad je riječ o simptomima erektilne disfunkcije, dok je u drugoj skupini koja je uzimala lijek poboljšanje primijećeno kod 30 posto muškaraca (26). Muškarci su istaknuli da im se povećala spolna želja, da su imali snažniju erekciju, te da su doživjeli veće  zadovoljstvo spolnim odnosom.

Ekstrakt crvenoga ginsenga možete kupiti u ljekarnama, putem webshopa ili narudžbom na  +385 (0)75 696 999, te prodaja@pine.hr.

Također, druga je studija pokazala da je 86 muškaraca koji su patili od erektilne disfunkcije imalo znatno poboljšanje spolne moći i zadovoljstva seksualnim odnosom nakon što su samo 8 tjedana uzimali 1,000 miligrama ekstrakta ginsenga (27).

Zanimljiv je način djelovanja ginsenga s obzirom se može usporediti s načinom djelovanja lijekova, s tim da ginseng ne djeluje odmah. Potrebno je najmanje 15 dana, do tri tjedna da se osjete prvi učinci.

Djelovanje na libido, odnosno afrodizijački učinak nastaje tako što ginseng djeluje na hormon testosteron, i kod muškaraca i kod žena.

No, za takav učinak nisu dovoljne količine biljke koja se nalazi u većini pripravaka koji se mogu naći na tržištu. Smatra se da je bi dnevna doza ginsenga da bi bila učinkovita, iznosila oko 3 grama, dok većina trgovaca nudi preparate koji sadrže samo 200-300 miligrama aktivne tvari, što bi značilo da bi trebalo popiti 10 do 15 kapsula dnevno da bi se uzela doza od 3 grama. Najbolji način osiguravanja djelotvorne doze je putem tekućeg ekstrakta čiji je 1 gram ekvivalent količini od 3 do 5 grama biljke.

Ginseng može ublažiti simptome erektilne disfunkcije jer djeluje na smanjenje oksidativnog stresa, a ujedno povećava dotok krvi u penis. Također budući je adaptogen može pomoći da se osoba lakše nosi sa stresom i svakodnevnim teškoćama, što također doprinosi kvaliteti seksualnog života.

Dodatak prehrani treba koristiti po uputama, te se savjetovati s liječnikom ako uzimate lijekove ili imate određene zdravstvene tegobe.

Foto Toa Heftiba on Unsplash

en_USEnglish