Select Page

U pokrajini Geumsan ta se ljekovita biljka uzgaja već 1500 godina. Legenda kaže da je bog planine čovjeku čije je prezime bilo Gang dao ginseng kako bi mu pomogao da izliječi svoju bolesnu majku.

I u današnje vrijeme poljoprivrednici održavaju tradiciju iskazivanja zahvalnosti bogovima planine u vrijeme kad “kralj biljaka” počne rasti nadajući se dobroj berbi. Iz tog je običaja nastao Geumsan Insam (Ginseng) Festival.

Festival posvećen ginsengu i drugim dobrima iz pokrajine Geumsan održava se tijekom listopada u Ulici ginsenga i biljne medicine pod motom: “Jedan dan u Geumsanu može iscijeliti vas i vašu budućnost”.

Festival je 2014. godine proglašen najpopularnijim u Koreji.

Geumsan je broj jedan među proizvođačima korejskog ginsenga, s tisućljetnom tradicijom. Tamo se od 2011. godine nalazi i Geumsan Ginseng Muzej posvećen korejskom ginsengu iz pokrajine Geumsan, koji se prostire na četiri kata.

Posjetitelji Muzeja kroz povijesne i edukativne materijale mogu saznati više o korejskom ginsengu, o njegovoj učinkovitosti, djelovanju i načinu uzimanja. 

Ekstrakt crvenog ginsenga tvrtke Geumsan Dukwon priprema se isključivo od korejskog crvenog ginsenga i ne sadrži nikakve dodatke. Obzirom se ekstrakt dobiva obradom na niskim temperaturama ima miris i okus koji je karakterističan za crveni ginseng. Radi se o tekućem obliku ginsenga, vrlo koncentriranom. Po aktivnim je tvarima najmoćniji na europskom tržištu, a obzirom da ne sadrži aditive kupci koji na prvo mjesto stavljaju kvalitetu za svoj novac stvarno dobivaju ginseng, a ne raznorazna jeftina punila.

Ekstrakt se dobiva od svježeg ginsenga koji sadrži 70 do 75 % vode obzirom se ginseng ne suši nakon što je pobran. Obično se bere nakon četiri do šest godina nakon sadnje i on je baza za sve proizvode od ginsenga koji se razlikuju po kvaliteti i količini djelotvornih tvari. Ginseng se, osim kao ekstrakt, može kupiti u obliku pulpe, u tabletama, u obliku praha u kapsulama ili praha koji je pripremljen tako da se od njega može pripremiti instant napitak (čaj ili kava s ginsengom). Često se prodaje i med obogaćen ginsengom.

Aktivne se tvari ekstrahiraju iz ginsenga kako bi se olakšalo njegovo uzimanje te se dodaju procesiranim proizvodima koji mogu sadržavati prehrambene sastojke i aditive, kao što su primjerice zaslađena gazirana pića u koja je dodan ginseng.

Ako koristite čisti ekstrakt crvenog korejskog ginsenga uz pomoć žličice od jednog grama koju ćete pronaći u pakiranju u čašu tople ili hladne vode dodajte gram ili dva ovog proizvoda. Popijte otopljeni ginseng između obroka, do tri puta dnevno. Po želji zasladite medom.

error: Content is protected !!