Mnogi će posegnuti za kavom kad im nedostaje energije ili se osjećaju pospano. No, što ako iz nekog razloga ne želite piti toliko kave ili vam ona ne daje onoliko energije koliko vam je potrebno? Postoje prirodni pojačivači energije koji vam mogu pomoći da otjerate umor i budete vitalniji.

Jedan od njih je yerba mate, tradicionalno južnoameričko piće za koje kažu da je snažno kao kava, na zdravlje djeluje poput čaja, a veseli nas poput čokolade. Piće je bogato antioksidansima, hranjivim tvarima i sadrži manje kofeina nego kava (ali više od šalice čaja) pa povećava razinu energije i čini da se osjećate manje umorni. Dok jača energiju, poboljšava fizičku izvedbu, također poboljšava i mentalni fokus, a bez nuspojava kave.

Iz Južne Amerike stiže i guarana. Ove sjemenke sadrže veliku količinu kofeina te su popularan način podizanja energije. Uzima se u kapsulama ili u prahu.

Panax Ginseng je jedna od najpopularnijih biljaka, budući da ima puno zdravstvenih koristi njezine konzumacije: protuupalni učinak i prevencija gripe (jačanjem imuniteta) samo su neki od njih.

Biljka koja nam dolazi iz Južne Koreje sastoji se od korijena svijetle boje, relativno duge stabljike,  zelenog lišća ovalnog oblika, a plod su crvene bobice koje nisu jestive.

Ginseng povećava razinu energije, može djelovati na snižavanje razine šećera i kolesterola u krvi, smanjuje stres, potiče opuštanje, smatra se da može povoljno djelovati na seksualnu moć kod muškaraca, a neka istraživanja pokazuju da može od pomoći biti i ženama u doba menopauze.

Korijen se može dodati u jela, može se piti čaj, a najveći učinak ima tekući oblik, ekstrakt najcjenjenijeg crvenog korejskog ginsenga koji sadrži najviše djelatnih tvari, takozvanih ginsenozida.

Kola orah raste u prašumama Afrike. Sadrži kofein, potiče metabolizam i stimulira središnji živčani sustav, što povećava budnost i razinu energije. Lagano podiže krvni tlak, širi krvne žile, pojačava otkucaje srca i ubrzava disanje, pa prilikom uzimanja valja uzeti i ta svojstva biljke u obzir.

Još jedan prirodni stimulans je čaj od zrna kakaa. Ima okus poput vruće čokolade, a miris je prekrasan. Sadrži teobromin, koji je blagi stimulans.

Foto by Jeremy Lapak on Unsplash

en_USEnglish