Jedno od čestih pitanja je može li se konzumiranjem crvenog ginsenga izgubiti na težini?

Prvo, ako ste do sada uzimali ekstrakt crvenoga ginsenga, onda vam je već poznato da taj proizvod sadrži pet kalorija. (Po Zakonu o zdravoj hrani, proizvodi koji imaju manje od 5 kcal deklariraju se da imaju 0 kalorija).

Osim toga, mnogo je literature koja potvrđuje dijetetski učinak crvenog ginsenga. Također, rezultati testa koje je u medicinskom centru Kyung Hee proveo prof. Kim Young Seul pokazali su smanjenje tjelesne mase, indeksa tjelesne mase i postotka tjelesne masti.

Na početku proučavanja djelovanja crvenog ginsenga na mršavljenje, ispostavilo se da saponini koji se nalaze u ginsengu imaju funkciju spriječavanja apsorpcije šećera i kolesterola u želucu.

Budući da stres utječe na izbor namirnica (“comfort food”, slatkiši, ugljikohidrati…), ginseng posredno djeluje na sprečavanje prekomjerne težine.

Ginseng će djelovati na suzbijanje apetita, nadutost u trbuhu, povećati razinu energije, djelovati adaptogeno, znači umanjiti stres od promjene prehrambenih navika i stvoriti dobre preduvjete za gubitak težine.

No, čini se da crveni ginseng k tome potiče aktivnost simpatičkog živčanog sustava koji inducira lipolizu. Zapravo, pokusi na životinjama otkrili su da im se tjelesna mast smanjila za 45 %.

Na tržištu se ginseng može naći u različitim oblicima, a učinkovitost tih preparata ovisi o načinu obrade biljke, od postotka ginsenozida sadržanih u preparatu. Nerijetko se na policama trgovina nađu proizvodi koji ginseng ili ginsenozide sadrže u tako malim količinama da niti ne mogu imali nikakvu ljekovitu vrijednost. Najdjelotvorniji je korejski odnosno azijski ginseng (Panax Ginseng), a postoji u obliku ekstrakta koji sadrži 100 posto ginsenga i najmanje 13 mg/g ginsenozida, premda istraživanja pokazuju da ih često ima i više od 16 mg/g. Korejski ginseng za razliku od drugih ginsenga ima i do tri puta više različitih ginsenozida zbog kojih je toliko djelotvoran.

Ekstrakt crvenoga ginsenga najjači na europskom tržištu možete kupiti u ljekarnama, putem webshopa ili narudžbom na +385 (0)91 1404 081, +385 (0)75 696 999, te prodaja@pine.hr.