Select Page

“Počeli su mi se javljati problemi s potencijom. Kod predigre je sve u redu i postignem normalno erekciju, ali ju tijekom odnosa izgubim. To je vjerojatno posljedica prevelikog stresa…” 

“Mislim da se puno može postići uzimanjem biljnih preparata koji podižu libido i utječu na erekciju. Naravno, puno toga je u našoj glavi, ali puno se može napraviti.”

“Već nekoliko godina sve u svezi seksa kupujem preko neta. Ne moram ići u ljekarnu, čekati u redu, sramotiti se da svi čuju da imam problema s erekcijom”.

Sve više muškaraca, po nekim istraživanjima svaki treći, ima problem s postizanjem ili zadržavanjem erekcije. Među njima su sve češće i vrlo mladi muškarci, čak dvadesetogodišnjaci.

Iako su Kinezi već odavno uvjereni u afrodizijska svojstva ginsenga, prošlo je nekoliko tisuća godina dok njegovo djelovanje na (im)potenciju nije i znanstveno potvrđeno. Korejski ginseng zaista može revitalizirati seksualni život muškaraca, pokazuje studija koja je  otkrila da je već nakon nekoliko tjedana uzimanja ginsenga kod muškaraca s erektilnom disfunkcijom došlo do poboljšanja. U ovom je istraživanju sudjelovalo više od 100 muškaraca s dijagnosticiranom impotencijom.

“Erektilne smetnje (ili erektilna disfunkcija, odnosno raniji naziv impotencija) predstavljaju nemogućnost postizanja ili održavanja erekcije do završetka seksualne aktivnosti. Drugim riječima, muškarac ili uopće ne može postići erekciju, unatoč stimulaciji ili postigne erekciju, ali u tijeku seksualnog odnosa (najčešće pri pokušaju penetracije) dolazi do gubitka erekcije ili do oslabljenja erekcije, te muškarac i dalje ima povećan penis, ali on nije dovoljno tvrd da bi mogao penetrirati u ženu i imati zadovoljavajući seksualni odnos”, pojašnjava psihijatar i seksualni terapeut dr. Goran Arbanas u članku “Zaboravite Viagru, ginseng pomaže impotentnim muškarcima”.

ginseng, erektilna disfunkcija,S erektilnom se disfunkcijom, samo u Velikoj Britaniji, tijekom određenog životog perioda susretne svaki deseti muškarac.

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu International Journal of Impotence Research.

Uzimanje azijskog ginsenga poboljšava seksualnu funkciju u muškaraca, osobito u slučaju erektilne disfunkcije. (2122). Sam mehanizam djelovanja još nije jasan, no smatra se da aktivni sastojci ginsenga – ginsenozidi, uzrokuju povećano otpuštanje dušičnog oksida koji širi krvne žile i omogućuje bolji protok krvi u penisu  (2324). Također, ginseng potiče vitalnost i izdržljivost organizma te se smatra da potiče libido u oba spola.

Znanstvene studije potvrđuju da ginseng može biti koristan kod erektilne disfukcije, a pozitivno djelovanje pripisuje se njegovoj moći da utječe na proizvodnju dušikovog oksida koji poboljšava opuštanje mišića te povećava cirikulaciju krvi (2425). Međutim, znanstvenici naglašavaju kako je potrebno provesti dodatne studije kako bi potvrdili na koji način djeluje ginseng kod erektilne disfunkcije (24).

Čini se da sastojci ginsenga mogu djelovati na oksidativni stres u krvnim žilama i tkivu penisa te na taj način vratiti normalnu seksualnu funkciju.

Jedna studija pokazala je da je 60 posto muškaraca koji su uzimali korejski crveni ginseng osjetila poboljšanje kad je riječ o simptomima erektilne disfunkcije, dok je u drugoj skupini koja je uzimala lijek poboljšanje primijećeno kod 30 posto muškaraca (26). Muškarci su istaknuli da im se povećala spolna želja, da su imali snažniju erekciju, te da su doživjeli veće  zadovoljstvo spolnim odnosom.

Također, druga je studija pokazala da je 86 muškaraca koji su patili od erektilne disfunkcije imalo znatno poboljšanje spolne moći i zadovoljstva seksualnim odnosom nakon što su samo 8 tjedana uzimali 1,000 miligrama ekstrakta ginsenga (27).

U nizu studija objavljenih u međunarodnom magazinu za istraživanje ginsenga Journal of Ginseng Research i na znanstvenoj internetskoj platformi Science Direct navedena su pozitivna djelovanja ginsenga, no premda mu se pripisuju mnoge dobrobiti, preporučuje se potražiti savjet stručne osobe.

Ginseng je biljka koja se koristi tisućama godina za poboljšanje cjelokupnog zdravlja. Korijen sadrži nekoliko aktivnih tvari zbog kojih biljka ima ljekovit učinak.

ZAKLJUČAK Ginseng može ublažiti simptome erektilne disfunkcije jer djeluje na smanjenje oksidativnog stresa, a ujedno povećava dotok krvi u penis.

Ekstrakt crvenoga ginsenga najjači na europskom tržištu možete kupiti u ljekarnama, putem webshopa ili narudžbom na +385 (0)91 1404 081, +385 (0)75 696 999, te prodaja@pine.hr.

error: Content is protected !!