O kakvoj god da se bolesti radilo, 500. godina prije Krista, ljudi su se oslanjali na biljke. Vremenom su biljni pripravci gurnuti u drugi plan, no interes za potencijalne dobrobiti biljaka, združeno sa znanstvenim spoznajama, potvrđuje ono što smo intuitivno znali: naši su preci imali pravo kad su od Majke prirode tražili načine izliječenja.

Za početnika nije nimalo lako snaći se među biljkama, pogotovo zato što su police trgovina zdrave hrane i biljnih ljekarni prepune raznih mogućnosti. Uvijek zatražite upute od svog liječnika primarne zdravstvene zaštite, napominje dr. Laurie Steelsmith, naturopat i licencirani akupunkturist, liječnica specijalizirana za žensko zdravlje, koja u određenim okolnostima preporučuje upotrebu pet biljaka koje mogu prirodno potaknuti zdravlje.

Na prvom mjestu, ispred ginkga bilobe, kamilice, lavande i sikavice je – Panax ginseng.

Redovita tjelovježba, zdravo spavanje, duboko disanje – sve to može biti izuzetno korisno kada postanemo iscrpljeni. Pokušati pronaći spas u kavi može biti kontraproduktivno, te čak pojačati osjećaj anksioznosti. Za imunitet i energiju od koristi može biti panax ginseng, poznat kao azijski ili korejski ginseng, koji se upotrebljava tisućama godina u tradicionalnoj kineskoj medicini, prvenstveno kao tonik protiv umora i slabosti. Biljka je bogata ginsenozidima, spojevima koji mogu spriječiti upalu, potaknuti živahnost, ojačati imunitet, povoljno djelovati na pamćenje. Istraživanja također ukazuju na to da Panax ginseng može pomoći i u održavanju zdrave razine šećera u krvi, piše dr. Steelsmith.

Dnevne doze biljnog dodatka prehrani Panax gingeng variraju između 200 i 400 mg dnevno, ali prvo se obratite liječniku jer različite tegobe zahtijevaju različite doze. Također, uzmite u obzir i koju terapiju eventualno već uzimate.

Foto by Marek Levák on Unsplash

error: Content is protected !!
en_USEnglish